Hoe kies je de beste game-laptop in 2023?

Het kopen van een laptop kan een grote beslissing zijn, en er zijn veel opties om te overwegen. Deze gids leidt je door de basis, en helpt je de beste gaming laptop in 2023 te vinden.

Het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen bij het kiezen van een nieuwe gaming laptop. Er zijn een reeks kenmerken te overwegen, met inbegrip van het scherm, vormfactor, levensduur van de batterij, en natuurlijk, de componenten die het allemaal aandrijven.

Het upgraden van een gaming laptop met nieuwe hardware is meestal niet haalbaar, dus het is belangrijk om vooruit te plannen, en na te denken over hoe u uw systeem wilt gebruiken. Prioriteit geven aan de functies die voor jou het belangrijkst zijn, is een goede eerste stap.

We zullen al deze onderwerpen in meer detail behandelen, maar laten we beginnen met enkele van de basisprincipes.

Beeldscherm

Het juiste beeldscherm kan een aanzienlijke invloed hebben op je game-ervaring, maar er zijn meer factoren om te overwegen dan alleen de grootte van het scherm.

Resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels op het scherm, en dat kan een duidelijker beeld betekenen. Nieuwere laptops kunnen 1440p- of 4K-schermen hebben in plaats van de standaard 1080p, maar de hardware die nodig is voor games met deze resoluties brengt waarschijnlijk extra kosten met zich mee.

Verversingssnelheid. Een scherm met een hogere vernieuwingsfrequentie kan ervoor zorgen dat de actie op het scherm vloeiender en gemakkelijker te volgen is. Dit wordt bereikt door het beeld vaker per seconde opnieuw te tekenen. Veel gaming laptop schermen maken gebruik van deze technologie, sommige met 120Hz of 144Hz (of zelfs hoger) refresh rate.

Schermgrootte. Laptop form factor en scherm maten variëren, met 13, 15 en 17 inch schermen zijn de meest voorkomende configuraties. Dunnere randen (de randen rond het scherm) maken grotere schermen in kleinere form factors mogelijk.

OLED (Organic Light-Emitting Diode). Deze schermen, die beschikbaar zijn op sommige gaming laptops, maken gebruik van pixels die hun eigen licht produceren in plaats van te vertrouwen op een achtergrondverlichting. Dat betekent dat ze diepere zwartniveaus en meer contrast kunnen bereiken dan de meeste laptopschermen, die vaak LED-verlichte LCD-schermen zijn.

Een eenvoudige manier om de draagbare pc-ervaring te verbeteren is door een laptop aan te sluiten op een externe monitor. Dit biedt de mogelijkheid van een laptop met een draagbare vormfactor om onderweg te gebruiken en vervolgens thuis te komen op een scherm met een 4K-resolutie, een verversingssnelheid van 240 Hz of een ultrabrede beeldverhouding.

Als u een extern beeldscherm met een hoge resolutie of hoge vernieuwingsfrequentie overweegt, zorg er dan voor dat u een CPU en grafische kaart kiest die deze functies kunnen benutten. Vergelijk de componenten in de laptop die u overweegt te gebruiken met de aanbevolen specificaties van de games die u hoopt te spelen, en geef uw componentkeuze dienovereenkomstig prioriteit.

CPU

De CPU, of centrale verwerkingseenheid, fungeert als het "brein" van uw laptop. Hij stuurt signalen naar de andere componenten in uw systeem en verwerkt de instructies van alle software die op uw machine draait.

Uw keuze van CPU kan een aanzienlijke invloed hebben op alles wat u doet, van de framerates die u ziet in games tot de reactietijden van toepassingen, en zelfs de levensduur van de batterij van de laptop.

De meest genoemde CPU-specificaties zijn het aantal kernen en de kloksnelheid, maar er spelen nog veel meer attributen een rol, waaronder de mogelijkheid tot overklokken3. De CPU-eigenschappen die voor u het belangrijkst zijn, variëren afhankelijk van hoe u uw laptop gebruikt.

GPU

De GPU van een laptop, of Graphics Processing Unit, creëert de pixels die de beelden op uw scherm vormen tijdens het gamen. Samen met je CPU is dit de sleutel tot vloeiende framerates en gameplay in hoge resolutie.

Als je wilt gamen in 1440p of 4K, zijn een goede CPU en GPU een must. Hogere resoluties betekenen meer pixels op het scherm: een game in 4K-resolutie geeft bijvoorbeeld vier keer zoveel pixels als standaard 1080p.

Opslag

Solid-state drives (SSD's) presteren beter dan oudere mechanische schijven (HDD's) op de meeste gebieden die van invloed zijn op gaming. SSD's gebruiken een soort flashgeheugen (NAND) om blokken gegevens elektronisch te lezen en te schrijven zonder bewegende delen. Harde schijven daarentegen maken gebruik van mechanische platen die door een motor worden rondgedraaid en waartoe een bewegende schijfkop toegang heeft.

Een belangrijk voordeel van SSD's ten opzichte van harde schijven is de hoge random lees-/schrijfsnelheid, wat betekent dat zij snel toegang hebben tot gegevens die op verschillende plaatsen op de schijf zijn opgeslagen. Ze laden programma's en bestanden doorgaans sneller dan een HDD van vergelijkbare grootte en kunnen de opstarttijd van het systeem verkorten.

Omdat SSD's geen bewegende onderdelen gebruiken en processen hebben om de slijtage over de geheugenblokken te verdelen, hebben ze ook een langere levensduur dan traditionele harde schijven.

SSD's kosten doorgaans meer per gigabyte dan een HDD van vergelijkbare grootte, vanwege de hogere productiekosten. Daarom hebben sommige systemen zowel een SSD als een harde schijf met hoge capaciteit voor de opslag van grote bestanden, hoewel moderne laptops steeds vaker uitsluitend op SSD's vertrouwen.